Blogger templates

Sunday, August 22, 2010

alJarumi

~Maksud alJarumi~

Gelaran alJarumi disabitkan dari gelaran Sheikh Wan Idris bin Wan Jamal bin Muhamad Faqih bin Muhamad Yasin bin Sheikh Ibrahim Al-Hadrami bin
lbar Hadharamaut Al-Jarmi yang merupakan seorang ulama' Yaman yang datang ke Nusantara semata-mata hendak berdakwah dan memperkembangkan ilmu Islam.
Gelaran alJarumi dinisbahkan dari nama tempat di Yaman iaitu Jarmi.Perkataan al-Jarmi juga merujukkan kepada keturunan dari kabilah Aras Jarhum semasa bermustautin di Pattani.Sheikh Jarum menjadi rujukan kepada para ulama' Pattani pada itu.Disebabkan ketajaman fikiran dan kealiman beliau digelar oleh sultan Pattani sebagai Tok Syeikh Jarum (akal tajam sepeti jarum) yang hampir sama sebutan dengan alJarumi.


1 comment:

 1. Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

  Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
  Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

  "SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

  P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
  DISINI

  "Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
  Wallahualam.

  "Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

  Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

  ReplyDelete