Blogger templates

Wednesday, August 10, 2011

Jagalah Ukhuwah =)

Bismillah ar Rahman ar Rahim
"Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah sesuatu puak (dari kaum lelaki) mencemuh dan merendah-rendahkan puak lelaki yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah pula sesuatu puak dari kaum perempuan mencemuh dan merendah-rendahkan puak perempuan yang lain, (kerana) harus puak yang dicemuhkan itu lebih baik daripada mereka; dan janganlah setengah kamu menyatakan keaiban setengahnya yang lain; dan janganlah pula kamu panggil-memanggil antara satu dengan yang lain dengan gelaran yang buruk. (Larangan-larangan yang tersebut menyebabkan orang yang melakukannya menjadi fasik, maka) amatlah buruknya sebutan nama fasik (kepada seseorang) sesudah ia beriman. Dan (ingatlah), sesiapa yang tidak bertaubat (daripada perbuatan fasiknya) maka merekalah orang-orang yang zalim.
Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.

Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)."
( Hujuraat : 11-13 )

Dalam suratul Hujuraat ayat 11-13 , Allah menegaskan kepada ummat Islam umumnya supaya menjaga ukhuwah.

Ukhuwah bermaksud saudara yang diambil dari suratul Hujuraat ayat 10. Namun, ada sesetengah manusia tidak pandai berukhuwah, tidak pandai menjaga ukhuwah. Padahal menjaga ukhuwah itu sangat penting dalam Islam. Runtuhnya ukhuwah adalah salah satu punca besar jatuhnya Islam. Jika ukhuwah kuat, Islam pasti terjaga dengan rapinya.

Namun pada akhir zaman ini, tak kiralah orang beragama tinggi mahupun yang masih jahil , ukhuwah mereka sangatlah lemah. Masing-masing sibuk dengan kebanggaan diri mereka,masing-masing sibuk dengan kepandaian mereka ,masing-masing sibuk dengan jemaah mereka yang kononya ingin menegakkan Islam, ingin menjulang Islam. Tidak kurangnya golongan beragama sendiri caci mencaci dengan ukhuwahnya. Allah, yang paling tidak baiknya, dia mengajar pula kepada pengikut-pengikutnya ikut turut mencaci. Nauzubillah T_T

"Dan berpegang teguhlah kamu sekalian kepada tali Allah (agama Islam), dan janganlah kamu bercerai-berai; dan kenanglah nikmat Allah kepada kamu ketika kamu bermusuh-musuhan (semasa jahiliyah dahulu), lalu Allah menyatukan di antara hati kamu (sehingga kamu bersatu-padu dengan nikmat Islam), maka menjadilah kamu dengan nikmat Allah itu orang-orang Islam yang bersaudara. Dan kamu dahulu telah berada di tepi jurang neraka (disebabkan kekufuran kamu semasa jahiliyah), lalu Allah selamatkan kamu dari neraka itu (disebabkan nikmat Islam juga). Demikianlah Allah menjelaskan kepada kamu ayat-ayat keteranganNya, supaya kamu mendapat petunjuk hidayahNya. "
( Ali Imran : 3)

Teringat satu peristiwa ukhuwah yang sangat kuat, sangat romantik, sangat sayang-menyanyangi, sangat saling menjaga antara satu sama lain yang diajarkan oleh Rasulullah saw.

***
Kisah ini terjadi dizaman para sahabat Rasulullah saw. Pada mulanya Ibnu Umar menghadiahkan kepala kambing kepada salah seorang sahabat Rasulullah saw. Sahabat tersebut sangat gembira kerana membayangkan betapa sedapnya lauk tersebut. Akan tetapi apabila memakannya, tiba-tiba dia teringat kepada salah seorang temannya dan berkata : " Saudaraku lebih berhajat pada kepala kambing ini. "

Lalu dia menghadiahkan kepala kambing itu kepada temannya yang dimaksudkan. Teman ini pun sangat gembira. Ketika membayangkan betapa sedapnya lauk pemberian temannya, tiba-tiba dia ingat kepada temannya yang lain lagi.

" Saudaraku lebih berhajat kepada kepala kambing ini daripadaku. "

Lalu dia menghantarkan kepala kambing itu kepada kawannya yang lain. Begitulah kepala kambing itu pindah dari tangan ke tangan. Setiap kali sampai kepada orang yang diberi hadiah , maka orang ini menghadiahkan pula kepada saudaranya yang diagak lebih memerlukan daripada dirinya. Orang ketujuh yang mendapat kepala kambing itu berkata dalam hatinya : " Ibnu Umar lebih berhajat kepala kambing ini daripadaku. "

Dia lalu menghantarkannya kepada anak Ibnu Umar . Alangkah terkejutnya Ibnu Umar kepala kambing tersebut sampai kepadanya lagi.

***
Moga kisah ini dijadikan contoh pada ummat Islam. =)


"Jika ukhuwah itu indah, suburkanlah ia dengan nilai kasih sayang Allah. "

No comments:

Post a Comment